Pogosto zastavljena vprašanja

Podrobnejšo razlagajo ISRC si lahko preberete na spletni strani (v angleškem jeziku): http://isrc.ifpi.org/en/isrc-standard/handbook.
 • Kako zaprosim za ISRC kodo?

  Stopite v stik z vašo nacionalno ISRC agencijo, za Slovenijo je to IPF, k.o..

 • Ali moram biti član IFPI-ja ali katere druge organizacije , če želim pridobiti ISRC kodo?

  Ne. ISRC sistem je zasnovan tako, da lahko za ISRC zaprosi vsaka entiteta, ki proizvaja zvočne posnetke ali glasbene video posnetke, ne glede na članstvo v kateri izmed ustreznih organizacij.

 • Kako je ISRC koda sestavljena? Dodeljenih mi je bilo samo pet števk od dvanajstih – kako pridobim popolno ISRC kodo?

  ISRC koda je sestavljena iz štirih delov:

  1. Koda države - sestavljata jo dve črki, za Slovenijo velja SI. Ta del kode vam dodeli agencija, pri kateri pridobite ISRC. Pomembno je, da uporabljate kodo države, ne glede na to, kje na svetu boste predvajali vaš material. Spremembe kode države, bi lahko pripeljale do podvajanja ISRC kod.

  2. Koda uporabnika - Koda uporabnika je iz treh črk in je dodeljena založbi oziroma lastniku masterja, ko prvič izda posnetek. S kodo uporabnika lastnik posnetka ni določen, zato se ne spremeni, ko posnetek dobi drug lastnik. Tudi koda uporabnika mora ostati nespremenjena, da ne pride do podvajanja ISRC kod.

  3. Letnik - je označen z dvema številkama in se nanaša na leto, ko je posnetek dobil kodo ISRC. Ta del kode v postopku pridobivanja ISRC-ja zapišete sami.

  4. Koda posnetka - je petmestna koda, ki jo založba oziroma lastnik masterja določi po svoje. Najlažje je, če se vsako leto začne pri 00001 in nadaljuje z 00002, 00003 itn. Popolna ISRC koda bo izgledala nekako tako: SIK401600212.

  Pri vpisu ISRC kode ne dodajajte dodatnih znakov (npr. vezajev), saj so te prisotni le v že zapisanem formatu zaradi boljše preglednosti.

 • Kako zakodiram ISRC na CD?

  CD
  V primeru CDja so ISRC koda in ostali PQ podakti zakodirani v podkodo (Q kanal) med masteriziranjem plošče. Zaradi tega morajo biti ISRC kode zakodirane za vsako izvedbo posebej v postopku Pre-Master za CD. ISRC kode naj bi bile skupaj z nastavitvijo "Digital Copy Prohibited" in ustreznim zaznamkom za prodajne namene, kot na primer EAN/UPC, dodane v postopek Pre-Master in izvirnega masterja.

  Elektronsko distribuirana glasba
  Večina formatov elektronsko distribuirane glasbe dovoljuje dodajanje ISRC kode, katero se lahko doda z ustrezno programsko opremo.

  Mp3
  Format Mp3 dopušča vključevanje informacij kot je ISRC koda, vendar se redko uporablja. Del Mp3 datoteke je ID3 zaznamek, ki ni del mednarodnega standarda, vendar dopušča kodiranje ISRC v datoteko. Zato je priporočljivo, da ISRC dodamo v ID3 zaznamek.

 • Naše podjetje je pridobilo pravice do posnetka, ki že ima ISRC. Ali je potrebno pridobiti novo ISRC kodo za ta posnetek?

  Če posnetek že ima ISRC, ta za vedno ostane nespremenjena. Koda ostane enaka tudi v primeru, če ima posnetek novega lastnika.

 • V kakšnem primeru bi posnetek z že dodeljeno ISRC potreboval novo?

  Posnetek bi potreboval novo ISRC v primeru:

  • Restavriranja zgodovinskih posnetkov,

  • Spremembe časa trajanja posnetka,

  • Remiksov/montaž.

  Podrobnejše informacije boste našli v navodilih za uporabo ISRC (glej povezavo zgoraj, v angleškem jeziku).

 • Naše podjetje uporablja lokalno šifro za identifikacijo naših zvočnih in video posnetkov. To šifro potem uporabimo kot zadnji del ISRC kode. Včasih ta lokalna šifra označuje dve verziji istega posnetka, ker smo iz njega naredili remaster za ponovno izdajo. Ali lahko uporabimo isto ISRC kodo za novo, remaster verzijo?

  Ne. Ponovna uporaba ISRC kode, ki je bila dodeljena drugemu posnetku oziroma drugi verziji posnetka ni dovoljena. Le tako se lahko ohrani jasna identifikacija različnih posnetkov s pomočjo ISRC.

  Nova ISRC koda mora biti dodeljena vedno, ko je bil posnetek ponovno izdan v revidirani ali remaster obliki, tudi če imata oba posnetka isto lokalno šifro.

 • Ali je možno ISRC pridobiti naknadno, če je bil posnetek izdan brez nje?

  Da. Posnetki brez ISRC bi jo morali pridobiti pred ponovno izdajo.

   V primeru, da ima posnetek novega lastnika, je brez ISRC in ga bo novi lastnik izdal v nespremenjeni obliki, bo uporabljena koda novega lastnika. Letnik pa se bo nanašal na leto dodelitve ISRC.

 • Naše podjetje izdaja zvočne in video posnetke. Ali obe vrsti posnetkov dobita različne ISRC?

  Da. ISRC se lahko uporablja tudi za identifikacijo povezanih avdio in avdio-vizualnih posnetkov. (Več podatkov lahko najdete v navodilih za uporabo ISRC).

 • Ali ISRC sistem razlikuje med glasbenimi in video posnetki, ki so bili izdani pri istem podjetju?

  Ker državna zakonodaja običajno razlikuje med pravicami zvočnih in glasbenih video posnetkov, je priporočljivo, da to razliko upošteva tudi postopek za pridobivanje ISRC. Presoja in upravljanje te razlike, je prepuščeno lokalnim ISRC agencijam. (Več podatkov lahko najdete v navodilih za uporabo ISRC).

 • Kaj se zgodi, če je ISRC dodeljena napačnemu posnetku? Kako lahko rešimo takšen problem? Ali lahko ponovno uporabimo ISRC kodo na posnetku, kateremu je bila originalno namenjena?

  Če je bila ISRC že dodeljena, se je ne sme ponovno uporabiti. (Več podatkov lahko najdete v navodilih za uporabo ISRC).

 • Ali lahko ISRC dodelimo promocijskemu materialu?

  Da, ISRC lahko dodelimo promocijskim posnetkom, npr. 30-sekundin izsekom in skritim posnetkom, če lahko ta material v prihodnosti ločeno uporabljamo – ni nujno, da to vključuje denarno vrednost. (Več podatkov lahko najdete v navodilih za uporabo ISRC).

 • Kako so identificirani klasični posnetki, ki uporabljajo ISRC?

  V klasični glasbi se izvajalci pogosto razlikujejo od stavka do stavka in se pogosto uporabljajo ter predvajajo ločeno.

  Zaradi takšnega načina izvajanja in predvajanja klasične glasbe je priporočljivo, da vsakemu stavku znotraj kompozicije ter tudi kompoziciji v celoti dodelite svojo ISRC kodo. (Več podatkov lahko najdete v navodilih za uporabo ISRC).

 • Kaj je razlika med mobilnim zvonenjem in mobilno melodijo? Ali lahko uporabimo ISRC za njuno identifikacijo?

  Mobilno zvonenje je kontrolna datoteka, ki ne vsebuje elementov posnetka, mobilna melodija pa je digitaliziran zvočni posnetek. Mobilno zvonenje je glasbeno delo in kot tako naj ne bi imelo dodeljene ISRC kode. Mobilne melodije, ki so dejanski posnetki, pa lahko imajo ISRC. (Več podatkov lahko najdete v navodilih za uporabo ISRC).

   

  Če niste našli odgovora na vaše vprašanje, nas kontaktirajte na isrc@ipf.si, oziroma s pomočjo spodnjega kontaktnega obrazca.